Матраци

интер матрак

емаг

somnart

Какво отличава добрият матрак?

Добрият матрак облекчава тялото и го поддържа в легнало положение по гръб и настрани, за да могат мускулите ви да се отпуснат. Когато лежите настрани, раменете и тазът ви хлътват толкова много, че гръбначният стълб поддържа естествена поза. Когато лежите по гръб, матракът трябва да се адаптира към S-образната форма на гръбначния стълб.

Това предотвратява постоянното напрежение на гръбнака ви, за да поддържа естествената си форма – и може да предотврати напрежението на следващата сутрин. Тъй като няма две еднакви тела, не всяка повърхност е еднакво подходяща за всички. Размерът, фигурата и теглото, но също и личните предпочитания или физически характеристики определят кой матрак е подходящ за вас.

Видове матраци

мнения за избор на матрак

Можете да потънете приятно в дунапренени матраци с пяна

Дунапреновите матраци обикновено имат висока степен на адаптивност към вашето тяло. Те оформят контурите на тялото ви, когато лежите и помагат на гръбнака ви да поддържа здрава поза. Поради това матраците с пяна са особено подходящи за хора с неспокоен сън или болки в гърба. Високата точкова еластичност гарантира, че тежките части на тялото като рамене и таз потъват добре в матрака, докато леките части на тялото се поддържат.

Разликата между студената пяна и комфортната пяна е в производствения процес. При матрак с комфортна пяна ядрото се нагрява, за да се втвърди. Матрак със студена пяна не се нагрява. Това също оказва влияние върху съня по-късно: докато комфортната пяна се адаптира с топлина, можете също да използвате матрак със студена пяна в хладни спални със стайна температура под 18 градуса. Ядрото е с висока топлоизолация, съхранявайки топлината на тялото и я отдава постепенно. Структурата на пяната с отворени пори, позволява циркулацията на достатъчно въздух.

Пружинните матраци са добри, ако обичате да спите по-твърдо

Пружинните матраци са класиката сред видовете матраци и често се използват в комбинация с легла с пружинен тип. Те имат сърцевина от спирални пружини, заобиколена от слой подплата и външен капак. Тъй като не са направени от едно цяло парче, а имат големи кухини вътре, те бързо отвеждат влагата навън и осигуряват добра среда за сън. Следователно те са особено подходящи за вас, ако лесно се потите през нощта. Циркулиращите вътрешности на матраците с вътрешна пружина също са дишащи, което предотвратява развитието на мухъл.

Стоманените пружини в сърцевината осигуряват добра опора за тялото и ви позволяват да лежите удобно дори и с малко повече тегло. Ако обичате да спите по-твърдо или имате статична ламелна рамка, пружинните матраци също са добър избор за вас. Те вече имат стабилност и добра подкрепа.ичате да спите по-твърдо

Латексовите матраци помагат при болки в гърба

Латексът или естественият каучук е особено естествен материал за матраци. Някои модели имат добавен малко синтетичен латекс, за да компенсират чувствителността към светлина. Латексовите матраци са меки и удобни – така че се адаптират към вашите контури и предлагат добра точкова еластичност. Това облекчава натоварването на гърба и ставите и може да помогне при проблеми с гърба. Латексовият матрак не издава шум и не подскача. Ако се движите много през нощта, латексовите матраци са добро решение за спокоен сън. Ако сте склонни да се потите, можете също да помислите за закупуване на латексов матрак. Благодарение на въздушните мехурчета в материала, матракът просто отвежда влагата навън.

Вискоеластичните матраци са подходящи за ортопедични проблеми

Матраците Visco се състоят от така наречената „пяна с памет на формата“ със студена сърцевина от пяна вътре. Адаптира се точно към вашето тяло. Топлината и тежестта на вашето тяло оформят матрака като индивидуален калъп за вас. Колкото по-висока е температурата, толкова по-мека става пяната и тялото потъва повече. Предимството е очевидно: матраците Viscoelastic имат много добра адаптивност към индивидуалните контури на тялото и ламелните рамки и осигуряват точкова еластична опора за гърба. Чувствителните части на тялото са приятно облекчени от това разпределение на налягането. Ако имате ортопедични проблеми, този матрак е много подходящ за вас. В допълнение, нискошумните матраци Visco се характеризират с дълъг експлоатационен живот и висока топлоизолация. Ето защо, вискоеластични матраци са подходящи за вас, ако лесно ви става студено през нощта.

Ниво на твърдост

Степента на твърдост (H) предоставя информация за това колко дълбоко потъва тялото ви, когато спите. В зависимост от ядрото на матрака има различни степени на твърдост. Различните производители разделят степените на твърдост на три до пет нива . Като цяло обаче може да се каже, че с увеличаване на телесното ви тегло и височина е препоръчителна по-висока степен на твърдост. Обща схема е следната:

 • до 65 кг: ниво на твърдост 1
 • до 80 кг: ниво на твърдост 2
 • 81 до 100 кг: Ниво на твърдост 3
 • 101 до 120 кг: Ниво на твърдост 4
 • 121 до 160 кг: Ниво на твърдост 5

Лежащи зони на матраците

видове матраци

Матраците са разделени на специални зони за лежане, които ви предлагат още повече комфорт. Благодарение на различната твърдост на отделните зони, матракът поддържа особено добре определени части от тялото. Теглото на матрака може да варира в различните областиразпределете по-добре и по-равномерно. Например, гърбът ви се нуждае от повече опора, отколкото краката ви. Често срещано е разделяне на три, пет или седем зони.

3-зонов матрак за рамене, кръст и таз

С три зони матракът обикновено защитава областта на раменете, кръста и таза, като областта на раменете и таза на матрака е по-мека от областта на кръста. Тази зона е малко по-трудна за поддържане на зоната и поставяне на гръбнака в облекчаваща позиция. Раменете и таза са по-меки и потъват удобно.

5-зоновият матрак също стабилизира главата и врата

За допълнително облекчаване на напрежението на тялото, 5-зоновият матрак е разделен на стабилизираща зона на главата и врата, мека област на раменете и таза и поддържаща зона на бедрата и стъпалата. Лумбалната област не получава никаква допълнителна опора, което прави матракът много подходящ за спящи по корем.

7-зоновият матрак предлага стабилност във всички зони

Друг вариант е 7-зоновият матрак. Областта на главата, кръста и краката се поддържат стабилно, зоната на раменете е много мека, областта на таза е средно мека, а областта на бедрата и прасеца отново предлага повече опора. Прецизно съобразеното ниво на твърдост на отделните части на тялото осигурява комфортна опора.Това разделение е много подходящо за спящи настрани и на гръб, тъй като раменете и тазът могат лесно да потънат в матрака и така гръбначният стълб може да се движи прав и успореден на пода дори в легнало положение.

Пози за спане

Някои матраци са специалисти за специфични позиции за сън. За спокоен сън трябва да изберете матрака според позицията, в която спите. Като страдащ от алергия трябва да обърнете внимание и на безопасен за алергии материал.

Страничните траверси се нуждаят от горната част да е мека

При странично спане бедрата и раменете трябва да могат да потъват добре, докато талията се поддържа в същото време. Следователно имате нужда от матрак с висока точкова еластичност и добра гъвкавост. Студените дунапренови и латексови матраци предлагат точно това. Благодарение на добрата си еластичност, тези матраци противодействат на хлътванията при легнало положение, които могат да възникнат от раменете и таза. Тежките части на тялото могат да потънат удобно, а леките се поддържат удобно. Виско матраците също се препоръчват поради високата си адаптивност.

Спещите на стомаха спят добре на матраци със студена пяна

За да избегнат хлътнал гръб, спящите по корем се нуждаят от добре поддържана средна част, която не е прекалено мека. Пружинно ядро ​​или виско матрак тогава е добър избор и предотвратява болки в гърба на следващата сутрин. При пружинните матраци интегрираните стоманени пружини осигуряват добра опора и поддържат здрава стойка на гръбначния стълб. Благодарение на сърцевината си от студена пяна, вискоеластичните матраци ви предпазват от потъване твърде дълбоко, докато спите и осигуряват приятна опора.

Добра опора на гръбнака за спящи на гърба

За спящи по гръб са подходящи матраци, които осигуряват добра цялостна опора на тялото, за да може гръбнакът да запази естествената си S форма дори в легнало положение. Ето защо латексовият матрак е добър избор за осигуряване на необходимата стабилност на тялото. Пружинният матрак също осигурява удобна позиция за сън по гръб. Пружините поддържат цялото тяло и осигуряват здравословна позиция на гръбначния стълб.

Спокойни нощи за страдащите от алергии

За страдащите от алергии добър избор е матрак от пяна, латекс или виско. Антибактериалната природа на латекса предлага добра защита за страдащите от алергии. Акарите и прахът едва ли имат шанс с дунапренените матраци, тъй като те често идват с подвижна и переща се калъфка .

Подходящата ламелна рамка за вашия матрак

Какво не трябва да забравяте: Един матрак е толкова добър, колкото е добър неговата основа. В зависимост от това дали лежи върху твърда или гъвкава ламелна рамка , сложна основа със стоманени пружини или пружинно легло , удобството и твърдостта на леглото се променят. Така че трябва да помислите за замяната на двете,когато купувате нов матрак. Особено ако имате проблеми с гърба, трябва да цените висококачествена ламелна рамка, по възможност с регулируема пружинна система. Дори при матраци с тънка пяна, регулируемата ламелна рамка може да подобри комфорта. Особено добри са летвените рамки с извити, леко предварително напрегнати летви, които могат да се адаптират към легнало положение.

Съвети за правилна грижа за матрака

Добрият матрак ви помага да спите добре и да се възстановите психически и физически. Ако лежите удобно през нощта и ставате сутрин без болка, вие сте намерили правилния матрак. За да сте сигурни, че ще извлечете максимума от този матрак за дълго време, следвайте тези съвети за грижа, които сме събрали за вас:

 • Обръщайте матрака си на всеки един до два месеца. Това осигурява равномерно износване и предотвратява легнали корита.
 • Перете сменяемите калъфи редовно, като следвате етикета за грижа. Повечето калъфки могат да се перат на поне 40°C.
 • Можете да се справите с пърхот, мръсотия и акари с прахосмукачка . Това трябва да се използва поне на всеки две седмици.
 • Допълнителен топ матрак и протектор под матрака предпазват от протриване и петна.
 • Тъй като матракът губи своята еластичност с течение на времето, трябва да го сменяте на всеки осем до десет години – заедно с ламелната рамка.

Заключение за избора на най-добрия матрак

С правилния матрак нищо не пречи на спокойния и спокоен сън. Тук сме обобщили за вас кой матрак отговаря на вашите нужди:

 • Ако настивате лесно, изберете матраци от латекс или пяна, тъй като те осигуряват добра изолация. Вискоеластични матраци също имат това свойство.
 • Ако бързо се стопляте по време на сън, изберете висококачествен пружинен или латексов матрак, който проветрява добре и не акумулира топлина.
 • Ако често имате болки в гърба или ортопедични проблеми, матракът от латекс или пяна може да ви помогне да се отървете от болката благодарение на високата си еластичност.
 • Ако сте алергични, трябва да се уверите, че калъфът на вашия матрак може да се сваля и пере.

Намаления и промоции на матраци

матраци промоция

Събрахме всички оферти и промоции за матраци, които са валидни днес. Често можете да ги намерите в брошури с високи отстъпки или онлайн. Допълнителна информация за магазините, от които можете да купите своя матрак на най-добрата цена, включително адреси, работно време, условия за доставка можете да намерите при прегледа на конкретен магазин. Повече от тях предлагат бърза и безплатна доставка, за да не отнема много време преди да можете да изпитате комфорта на чисто новия си матрак.

Потърсете най-продаваните марки на намалени цени, включително ТЕД, Magniflex, Нани и Дормео – за да опаковате вашия мечтан матрак на невероятна разпродажба цена. Гарантирайте си страхотен нощен сън на един от тези невероятни матраци, мечтаейки за всички пари, които сте спестили!

5/5 - (4 votes)
Промоции